“Saya Ni Masa Mula-Mula Merangkak,..” Paksa Diri Baca 4 Muka Surat, Norman Hakim Syukur Khatam Al-Quran

Pelakon Norman Hakim meluahkan rasa syukur apabila sudah khatam (tamat) membaca Al-Quran pagi tadi. 

Perkara itu dikongsikan pelakon drama Gerak Khas di Instagramnya apabila dia sendiri tidak menyedari bahawa sudah khatam.

“Tengah syok baca2 tiberrr eh?!Dah KHATAM! Alhamdulillah. Mmg tak perasan dah sampai last page (m/s 604)

“Yup saya pernah share sikit2 sekali dua sebelum ni yg saya paksa diri utk istiqomah baca Al-Quran 4 muka surat sehari (tak lama pun…4 muka surat, average adalah dlm 10 minit sehari).

“Semuanya bermula lepas raya aidilfitri tahun ni. Sbb diri ni selalu tertanya2 pada diri sendiri “Kenapa bulan Ramadhan je aku dpt rasa nikmat ibadah?Mana nikmat pada bulan2 lain selain dari waktu Tahajud & Dhuha?”tulisnya.

Dalam pada itu, pengacara Minggun Wanita musim kedua itu terus istiqamah dalam membaca Al-Quran, bukan sahaja pada bulan Ramadan, tetapi ‘memaksa’ diri agar berterusan membaca ayat suci pada hari-hari lain.

“Jadi Allah tolong bagi hidayah start baca Al-Quran walau bukan dalam bulan Ramadhan. Mmg mula2 kena paksa diri utk dapat nikmatnya. Bila dah start,ada hari2 yg tertinggal baca,masa tu mula rasa ‘kehilangan’,mula rasa ‘rindu’.

“Lepas tu nak lebih lagi,start baca ulasan taddabur pd setiap muka surat.Salah satu yg betul2 bagi ‘wake up call’ adalah Rasul kita Muhammad s.a.w yg Maksum pun bertaubat 100 kali sehari! Kita?Yg hadooo! Sekali sehari pun belum tentu.

“Dosa yg lepas belum tentu terampun,ditambah lagi dosa & maksiat skrg.Maksiat bukan sekadar perbuatan k,minda pun boleh bermaksiat!Jgn bohong kata tidak.Kita ni manusia,mana ada sempurna..Allahu,” kongsinya.

Malah, Norman menasihati agar sama-sama seimbangkan amalan dunia dan akhirat.

“Back to the story,hmm..tgh fikir what’s next.Mungkin repeat 2 muka sehari tp nak taddabur setiap ayat?In shaa Allah.10 minit je kot.Takkan tak boleh Oman?Tengok h/p main PUBG berejam2 boleh?Eh?Hahhaha pecah rahsia!

“Doa2kan la supaya kita & anak2 generasi kita pun ‘mesra’ Al-Quran.Saya sebenarnya pun ikhlas cakap nak kena kejar anak2 balik sbb diorang dah kategori menghafal.

“Saya ni masa mula2 bertatih merangkak,skrg ada la laju sikit tp hanya hafal juzuk 30 je,tu pun hanya beberapa surah.

“Sama2 doakanlah ye.Hidup dunia ni hebat cabaran.Lagi kita nak tingkat iman,lagi banyak ‘dugaan’.Lu fikirlah sendiri,masing2 punya diri apakah masing2 punya bentuk cabaran & dugaan

“Sekadar perkongsian,lebih kpd peringatan buat diri sendiri.Yg boleh terima,alhamdulillah…yg tak boleh terima,boleh blah…eh?!

“Kasarnya bahasa Oman…hahhaha gurau2🙏🏻Ampun maaf semua,but seriously sama2 kita seimbangkan dunia akh1rat.Kejar dunia,akh1rat tertinggal.Kejar akh1rat,dunia kejar kita balik,” akhirinya.

 
 
 
 
 
Lihat siaran ini di Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tengah syok baca2 tiberrr eh?!Dah KHATAM!😅Alhamdulillah.Mmg tak perasan dah sampai last page (m/s 604) . . Yup saya pernah share sikit2 sekali dua sebelum ni yg saya paksa diri utk istiqomah baca Al-Quran 4 muka surat sehari (tak lama pun…4 muka surat,average adalah dlm 10 minit sehari).Semuanya bermula lepas raya aidilfitri tahun ni.Sbb diri ni selalu tertanya2 pada diri sendiri “Kenapa bulan Ramadhan je aku dpt rasa nikmat ibadah?Mana nikmat pada bulan2 lain selain dari waktu Tahajud & Dhuha?” . . Jadi Allah tolong bagi hidayah start baca Al-Quran walau bukan dalam bulan Ramadhan.Mmg mula2 kena paksa diri utk dapat nikmatnya.Bila dah start,ada hari2 yg tertinggal baca,masa tu mula rasa ‘kehilangan’,mula rasa ‘rindu’.Lepas tu nak lebih lagi,start baca ulasan taddabur pd setiap muka surat.Salah satu yg betul2 bagi ‘wake up call’ adalah Rasul kita Muhammad s.a.w yg Maksum pun bertaubat 100 kali sehari!😅Kita?Yg hadooo!Sekali sehari pun belum tentu.Dosa yg lepas belum tentu terampun,ditambah lagi dosa & maksiat skrg.Maksiat bukan sekadar perbuatan k,minda pun boleh bermaksiat!Jgn bohong kata tidak.Kita ni manusia,mana ada sempurna..Allahu😔 . . Back to the story,hmm..tgh fikir what’s next.Mungkin repeat 2 muka sehari tp nak taddabur setiap ayat?In shaa Allah.10 minit je kot.Takkan tak boleh Oman?Tengok h/p main PUBG berejam2 boleh?Eh?Hahhaha pecah rahsia! . . Doa2kan la supaya kita & anak2 generasi kita pun ‘mesra’ Al-Quran.Saya sebenarnya pun ikhlas cakap nak kena kejar anak2 balik sbb diorang dah kategori menghafal.Saya ni masa mula2 bertatih merangkak,skrg ada la laju sikit tp hanya hafal juzuk 30 je,tu pun hanya beberapa surah . . Sama2 doakanlah ye.Hidup dunia ni hebat cabaran.Lagi kita nak tingkat iman,lagi banyak ‘dugaan’.Lu fikirlah sendiri,masing2 punya diri apakah masing2 punya bentuk cabaran & dugaan . . Sekadar perkongsian,lebih kpd peringatan buat diri sendiri.Yg boleh terima,alhamdulillah…yg tak boleh terima,boleh blah…eh?!Kasarnya bahasa Oman…hahhaha gurau2🙏🏻Ampun maaf semua,but seriously sama2 kita seimbangkan dunia akhirat.Kejar dunia,akhirat tertinggal.Kejar akhirat,dunia kejar kita balik🤘🏻

Siaran dikongsi oleh Khalifah Allah (@normanhakim_786) pada

Terdahulu, anak Norman iaitu Marissa Dania diikitIraf sebagai Pelajar Pencapaian Shahadah Al- Quran 2019 di Majlis Penyampaian Sijil Shahadah.

Untuk rekod, Norman mendirikan rumah tangga bersama Abby Abadi pada tahun 2003 dan berpisah pada tahun 2008.

Kemudian, Norman mendirikan rumah tangga bersama Memey Suhaiza pada 24 September 2011.

Pasangan ini dikurniakan tiga orang cahaya mata bernama, Muhammad Darwisz Hakim, 6, Muhammad Dikhriz Hakim, 4 dan Mikayla Delisha Hakim, 1.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Instagram Norman Hakim via NUA

Be the first to comment on "“Saya Ni Masa Mula-Mula Merangkak,..” Paksa Diri Baca 4 Muka Surat, Norman Hakim Syukur Khatam Al-Quran"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*